26 Οκτ 2009

2o Μέρος: Cloud Computing World Forum, Λονδίνο.


Συνεχίζουμε λοιπόν την ανασκόπηση του Cloud Computing World Forum. Όσοι δεν διαβάσατε το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ.Οι προηγούμενοι ομιλητές ανέλυσαν τις αρχές, τις θεωρίες και τους κινδύνους που διέπουν το Cloud Computing. Τώρα η θεματολογία του συνεδρίου εστιάζει στις διαθέσιμες υπηρεσίες.

Ο Robin Daniels (Senior Manager, Product Marketing, Salesforce.com) εξηγεί τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία του και μας βεβαιώνει ότι η είναι η πιο αξιόπιστη στις υπηρεσίες Cloud Computing. Σε ερώτηση μου κατά το διάλειμμα γιατί πιστεύει ότι οι μικρές εταιρίες και τα start-ups θα πλήρωναν για υπηρεσίες που μπορούν να βρουν δωρεάν από λογισμικό που διατίθεται ως FOSS (περισσότερα εδώ) μου απάντησε: "Οι πελάτες θέλουν να μπορούν να πάρουν τηλέφωνο και να είναι σίγουροι ότι κάποιος θα τους λύσει τα προβλήματα τους, το Cloud Computing βασίζεται στην εμπιστοσύνη". Δεν διαφωνώ αλλά πιστεύω ότι οι πιο πολλές εταιρίες, ακόμα και αυτές στο συνέδριο από τις συζητήσεις που είχα, πειραματίζονται ακόμα και άρα δεν είναι έτοιμες να διαθέσουν μέρος του προϋπολογισμού τους για υπηρεσίες Cloud Computing.

Ακολουθεί συζήτηση με θέμα "Είναι το Cloud Computing κατάλληλο για εσάς;" που είναι λίγο πολύ μια από τα ίδια χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Καμία ερώτηση από το κοινό και πάμε σε διάλειμμα για φαγητό!


Ο Euan Semple (Freelance consultant) μίλησε για την αξία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και την αξία που μπορούν να δημιουργήσουν. Μίλησε για την αναγκαία στρατηγική που πρέπει να έχει κάθε εταιρία όσων αφορά τα νέα μέσα διάθεσης πληροφοριών όπως τα blogs, wikis και τα social networks. Μίλησε για καθιέρωση πολιτικής και όχι επιβολή κανόνων που αποτρέπουν τους χρήστες από το να είναι ενεργοί και να παράγουν ή να συμμετέχουν σε συζητήσεις στο διαδίκτυο. Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικοί (δείτε τη λίστα για το 2009) και να είναι ξεκάθαροι όσον αφορά την ιδιοκτησία των δεδομένων από όπου και αν αυτά προέρχονται είτε είναι ορατά σε τρίτους είτε όχι (κάτω φοτωγραφία).



Επόμενος ομιλητής είναι ο Andy Mcloughlin (Co-Founder and strategy director, Huddle). Από τους λίγους ομιλητές χωρίς γραβάτα και αστειεύεται λέγοντας ότι "όταν δουλεύεις στο Web 2.0 δεν χρειάζεται να φοράς γραβάτα"! Αναφέρεται στη νέα γενιά ως "MySpace Generation" (προσωπικά προτιμώ το "Digital Native" του Prensky) και εξηγεί τι περιμένει τους εργοδότες στα χρόνια που θα έρθουν και την αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας. Στο διάλειμμα τον ρωτάω πώς η εφαρμογή του αντιμετωπίζει το ψηφιακό χάσμα και μου απαντάει ότι γενικά έχει πολύ χαμηλή καμπύλη μάθησης αλλά το API της είναι πολύ ισχυρό (υπάρχουν εφαρμογές για το iPhone) ενώ η εφαρμογή επικοινωνεί με σχεδόν όλα τα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες VoIP.

Από αυτό το σημείο και έπειτα το ενδιαφέρον χάνεται μιας και οι επόμενοι ομιλητές λένε μια από τα ίδια απλά και παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Έχουμε μείνει γύρω στα 70 άτομα από τους 200 περίπου που ξεκινήσαμε.

Την έκπληξη κράτησε για την τελευταία συζήτηση ο Tim Mather (Συγγραφέας, Cloud Computingand Privacy) που, ξαφνιάζοντας τους υπόλοιπους συνομιλητές με την ειλικρίνεια του, είπε 
ότι το Cloud Computing δεν είναι ακόμα ασφαλές για ευαίσθητα, προσωπικά ή απόρρητα δεδομένα. Μίλησε για το ρίσκο που παίρνουν επιχειρήσεις χωρίς ίσως να το γνωρίζουν τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες Cloud Computing χρειάζονται ακόμα 3 έως 5 χρόνια προτού γίνουν απόλυτα ασφαλείς και αξιόπιστες. Και κάπου εδώ τελείωσε το συνέδριο.

Ενδιαφέρον μου προκάλεσε η ανταλλαγή απόψεων μέσω του Twitter (#ccwf) παρόλο που στο συνέδριο ο μέσος όρος ηλικίας ήταν περίπου 40. Επόμενο γεγονός που θα καλύψει το gr@2.0 είναι το CRM Acceleration Summit στο Λονδίνο.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...