21 Οκτ 2009

Απάτη: Δες ποιος βλέπει το προφίλ σου στο Facebook.

Εδώ και χρόνια βλέπουμε ομάδες σαν αυτή ή αυτή στο Facebook που υπόσχονται ότι θα σας επιτρέπουν να βλέπετε ποιοι φίλοι σας επισκέφτηκαν το προφίλ σας ή είδαν τις φωτογραφίες σας.

Η τακτική που ακολουθούν είναι πάντα η ίδια, ναι πάντα! Ζητούν από τον χρήστη να καλέσει 30-50 φίλους στην ομάδα. Αφού αποδεχθούν την πρόταση οι φίλοι του και γίνουν μέλη τότε και μόνο τότε θα ενεργοποιηθεί η "εφαρμογή"!



Update 16/03/2010: Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια εφαρμογή απάτη που οπτικά είναι αρκετά αληθοφανής αφού παρουσιάζει μια λίστα φίλων που είδαν το προφίλ ενός χρήστη εμπλουτισμένη με σχόλια του ίδιου του χρήστη και δημοσιεύει στο τοίχο του κάθε τρεις και λίγο όλους όσους υποτίθεται ότι είδαν το προφίλ του! Όλα αυτά γίνονται αυτόματα από την εφαρμογή και μόνο αν την καταργήσετε θα σταματήσει (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Το Facebook το λέει ξεκάθαρα, δεν γίνεται αυτό γιατί είναι έτσι σχεδιασμένο το λογισμικό του που δεν το επιτρέπει! Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει εσείς και μόνο για τον εαυτό σας να επιτρέψετε σε μια εφαρμογή να σας "παρακολουθεί" και κάτι τέτοιο δεν γίνεται απλά και μόνο από την συμμετοχή σας σε μια ομάδα ή προσκαλώντας φίλους σε αυτή. Τότε γιατί υπάρχουν όλες αυτές οι ομάδες;

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω γιατί κάποιος χρήστης θέλει να ξέρει συγκεκριμένα ποιος και πότε βλέπει το περιεχόμενο του. Άλλωστε σε άλλα κοινωνικά δίκτυα π.χ. Frype ή Linkedin οι χρήστες πληρώνουν για να έχουν τέτοιες πληροφορίες.

Από την πλευρά των δημιουργών των ομάδων στο Facebook όμως κάτι καταλαβαίνω. Με αυτό τον τρόπο μαζεύουν γρήγορα μέλη, που συχνά είναι χιλιάδες. Έπειτα ίσως αλλάζουν το όνομα της ομάδας στο όνομα μιας επιχείρησης ή κάποιου οργανισμού, άλλη περίπτωση εδώ, και αρχίζει το spam ή στα ελληνικά "ανεπιθύμητη αλληλογραφία" ή ίσως το κάνουν για να γίνουν δημοφιλείς ή αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να σας κλέψουν το προφίλ σας στο Facebook! Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να σας παρέχουν τις υπηρεσίες που υπόσχονται! Δεν θα μάθετε ποιοι βλέπουν το προφίλ και τις φωτογραφίες σας...

Ομάδες σαν αυτή ή αυτή (αξίζει μια επίσκεψη!) βλέπουν χιουμοριστικά το θέμα και υπονοούν ότι κάποιοι πραγματικά δεν νοιάζονται.

(Update 23/02/2010 Νέα ανάρτηση: "Facebook: Σελίδες και εφαρμογές απάτη", τρόποι αναγνώρισης και προστασίας!)

Εσείς είστε μέλη κάποιας παρόμοιας ομάδας; Αν ναι, είδατε ποτέ αποτελέσματα; Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή ονόματος σε ομάδες που είστε μέλη;

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...