10 Μαΐ 2010

Facebook: Είστε σίγουροι ότι αυτό "Σας αρέσει";


"Μου αρέσει!", ο πιο εύκολος τρόπος να επιδράσουμε σε μία δημοσίευση, φωτογραφία, ενημέρωση κατάστασης κτλ, ενός φίλου, σελίδας ή γκρουπ στο Facebook.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν η δημοσίευση είναι θετική ή αρνητική, το "Μου αρέσει!" όλοι (;) το αντιλαμβάνονται ως "συμφωνώ", "συμπάσχω", γενικά σαν "το διάβασα και σε νιώθω" αφού δεν υπάρχει το αντίθετο σαν επιλογή (ο οπτιμισμός του Facebook).

Δεν είναι δυνατόν να δημοσιεύεις ένα άρθρο για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας ή το θάνατο του αγαπημένου σου κατοικίδιου και τα "Like" να έχουν το ίδιο νόημα με τα "Like" που έχει μια δημοσίευση του στυλ "Πέρασα τέλεια στην εκδρομή χθες"! Είναι ένας άγραφος νόμος του Facebook.

Μετά το συνέδριο F8 που έλαβε χώρα πρόσφατα η έννοια του "Μου αρέσει!" έγινε κεντρικής σημασίας αφού αντικατέστησε την έννοια του "θαυμαστή" για τις εντός του Facebook δημόσιες σελίδες (Facebook Pages) αλλά και συνέδεσε τις εξωτερικές ιστοσελίδες με αυτό. Δηλαδή, αν κάποιες ιστοσελίδες έχουν τα κατάλληλα metadata μπορούν να συνδεθούν με τη καρτέλα πληροφοριών του προσωπικού σας προφίλ!

Facebook Community Pages

Κάνοντας "Like" λοιπόν σε μια Facebook community σελίδα του τύπου "Βιβλίο", "Ενδιαφέρον", "Δραστηριότητα", "TV", "Μουσική", "Ταινία" κτλ με τα ειδικά γκρι εικονίδια και όχι μόνο (εικόνα πάνω), ή μια ταινία στο IMDB ή ένα εστιατόριο στο Yelp ή κάτι άλλο σε εξωτερική του Facebook ιστοσελίδα, οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται στο προφίλ σας. Αν και είναι ακίνδυνο κάτι τέτοιο (το πολύ πολύ να καταλάβουν αυτοί που δεν σας ξέρουν τόσο καλά το άθλιο γούστο σας), τι συμβαίνει με πιο ευαίσθητα θέματα;

Τι συμβαίνει δηλαδή με τη παιδική πορνογραφία ή τα ναρκωτικά; Πώς θα σας φαινόταν αν στις αγαπημένες σας δραστηριότητες εμφανιζόταν το "Child pornography and adult websites" που είναι ο τίτλος σελίδας (title) του adultweblaw.com, μιας ιστοσελίδας που είναι εναντίων όλων αυτών αλλά ο τίτλος της δεν μαρτυρά κάτι τέτοιο; Αν δεν έχουν φροντίσει λοιπόν οι δημιουργοί της σελίδας (εντός και εκτός του Facebook) που κάνετε "Like" τότε ίσως να υπάρχει πρόβλημα, διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του ReadWriteWeb για τη πρόχειρη χρήση metadata που κάνουν οι πρώτες ιστοσελίδες που ουσιαστικά διαφημίζουν το "Like" για τις εξωτερικές του Facebook σελίδες!

Εν ολίγοις, προσέχετε τι κάνετε "Like"! Οι πληροφορίες αυτές είναι δημόσια ορατές. Μπορείτε να τις κρύψετε κάνοντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις απορρήτου. Κάντε κλικ εδώ και επιλέξτε το "Προεπισκόπηση του προφίλ μου" και δείτε ποιες πληροφορίες του προφίλ σας είναι ορατές σε όλους.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...