8 Νοε 2010

Facebook: Σελίδες φιλίας, κατασκοπεύοντας τους φίλους μας

Μια νέα προσθήκη στο Facebook είναι πλέον οι σελίδες φιλίας. Στις σελίδες αυτές μπορείτε να δείτε όλη τη κοινή δημόσια δραστηριότητα που έχετε με κάποιο φίλο σας. Ας δούμε τα βασικά και θα αναλύσω παρακάτω γιατί οι σελίδες αυτές είναι κατ' εμέ εν δυνάμει επικίνδυνες.

 Στην εικόνα κάτω βλέπετε πως μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες. Στο προφίλ του φίλου σας κάντε κλικ στο "Δείτε εσάς και τον/την ......" ή κλικ στο "φίλτρα" και επιλέξτε το "Σελίδα φιλίας".

Οι νέες σελίδες φιλίας, friendship page, είναι διαθέσιμες από το προφίλ του φίλου μας

Εκεί θα δείτε φωτογραφίες που απεικονίζεστε μαζί (κοινή επισήμανση - tag), μηνύματα στο τοίχο, εκδηλώσεις που έχετε δηλώσει "θα παρευρεθώ", σχόλια σε δημοσιεύσεις (κατάσταση, φωτογραφίες, βίντεο) και κοινά like (μου αρέσει).

Που αρχίζουν τα περίεργα; Αφού είστε ήδη σε μια "σελίδα φιλίας" μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα ονόματα δύο φίλων σας και να δείτε όλη τη κοινή τους δραστηριότητα. Προσοχή, μπορείτε να δείτε μόνο τα στοιχεία που έχουν επιλέξει οι χρήστες να είναι ορατά σε εσάς, αν δύο χρήστες έχουν όλα τους τα στοιχεία δημόσια ορατά τότε θα μπορείτε να δείτε τα πάντα.

Κοιτάζοντας τη διεύθυνση (URL) των σελίδων στη εικόνα κάτω καταλαβαίνουμε πόσο εύκολο είναι να δούμε τη σελίδα φιλίας ατόμων που δε γνωρίζουμε - δεν είμαστε φίλοι. Τώρα μπορείτε όχι μόνο να παρακολουθείτε κάποιον στο Facebook αλλά να παρακολουθείτε εύκολα και τη σχέση του με κάποιο άλλο χρήστη.

facebook friendship page url

Τη μοναδική ταυτότητα (id) ενός χρήστη ή το όνομα (username) που έχει επιλέξει μπορείτε να τα βρείτε πολύ εύκολα, επισκέπτεστε το προφίλ του/της και τη βρίσκετε από τη URL όπως δείχνω στη παρακάτω εικόνα.

Η μοναδική ταυτότητα id ενός χρήστη στο Facebook είναι μέρος της μοναδικής διεύθυνσης URL του προφίλ του


Παράδειγμα

ένας χρήστης έχει URL προφίλ τη
http://www.facebook.com/profile.php?id=00098989877
και κάποιος άλλος τη
http://www.facebook.com/facebookusername
τότε η σελίδα φιλίας τους είναι η
http://www.facebook.com/00098989877?and=facebookusername

Θα ήταν ίσως καλύτερα η δυνατότητα αυτή να ήταν περιορισμένη για χρήστες που είναι φίλοι και μόνο; Θα έπρεπε να υπάρχει η επιλογή να μη συμμετέχει κάποιος εφόσον το επιθυμεί στις "σελίδες φιλίας"; Συνιστώ να δείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου από την αρχή.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...