6 Νοε 2010

Λάθη στα social media: Συζήτηση με το Πρωθυπουργό

Social GAPΣήμερα θα ασχοληθώ με τη χθεσινή συζήτηση του Πρωθυπουργού με ερωτήσεις μέσω Facebook και Twitter που πραγματοποιήθηκε χθες 05/11/2010. Διαβάστε περισσότερα για το ποιοι πήγαν και τη διαδικασία. Τι μάθαμε τελικά; Τίποτα, μια πολύ βαρετή συζήτηση με τον ΓΑΠ να καταφέρνει να μην απαντά σε καμία ερώτηση.

Πριν λίγο καιρό είχα κράξει την Τράπεζα Πειραιώς στο Twitter. Είχα ακούσει καλά λόγια από φίλο για την όλη φάση, απαντάνε άμεσα και βοηθάνε πραγματικά, και ξαφνικά άλλος φίλος αναφέρει πόσο κακή είναι η εμπειρία του με την offline παρουσία της τράπεζας. Και έγραψα τότε
@winbank_tweets τζάμπα τα εύσημα για την εμπλοκή στο Twitter, όταν το προϊόν δεν λέει τι να κάνω την επικοινωνία http://ow.ly/2nrXr #fail
Βασική προϋπόθεση πριν την εμπλοκή μιας εταιρίας στα social media είναι η ύπαρξη ενός δυνατού - χρήσιμου προϊόντος, εκτός και αν γνωρίζεις ήδη ότι το προϊόν σου είναι χάλια και θέλεις να βελτιωθείς. Το παράδειγμα της AT&T δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό δεν είναι η καλύτερη επιλογή με χιλιάδες συνδρομητές να ξεσπάνε στη σελίδα της AT&T στο Facebook.

Οι πολιτικοί δε διαφέρουν και πολύ από τις εταιρίες, τα όποια λάθη τους στα social media είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου δηλ. αν χάσει τις εκλογές ο ΓΑΠ δε θα φταίει η χθεσινή συζήτηση αλλά οι άλλες πολιτικές του επιλογές που έχουν επηρεάσει άμεσα τη ζωή μας όπως και στην AT&T δε φταίει ο λάθος χειρισμός στο Facebook αλλά ότι οι συνδρομητές δε πιάνουν σήμα πουθενά. Σε αντίθεση όμως με τις εταιρίες οι πολιτικοί δε πληρώνουν για την εμπλοκή τους, σε εμάς ή τους σπόνσορές τους πάει ο λογαριασμός, και έχουν πρόσβαση στους καλύτερους συμβούλους εφόσον το επιθυμούν. Επίσης, οι πολιτικοί δε θέλουν πραγματικά να βελτιωθούν, θέλουν να περάσουν τα μηνύματά τους και να δείξουν ότι νοιάζονται και είναι μπροστά σε θέματα τεχνολογίας, όπως έγινε χθες.

Διαβάστε τις ερωτήσεις και κάποια από τα tweets των χρηστών που παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα. Υπάρχουν πολλές περισσότερες, τις μάζεψε σε μια ανάρτηση ο @arkoudos. Διαβάστε και τα tweets με #greekpmlive για να πάρετε μια πιο γενική εικόνα. Τα διαβάζει αυτά τώρα ο ΓΑΠ και είναι χαρούμενος; Θεωρεί ότι πέτυχε κάτι ή κατάφερε να μας εκνεύρισει μόνο; Μήπως αν όλο αυτό δε γινόταν ποτέ να ήταν καλύτερα για αυτόν; Το σκέφτεται αυτό σήμερα ή όλα καλά;

Το ξέραμε ότι κάπως έτσι θα εξελισόταν η συζήτηση αλλά γιατί την είδαμε, και πόσο μάλλον γιατί πήγαν εκεί τόσα αξιόλογα άτομα; Ο ρακοσυλλέκτης γνωρίζει ότι ψάχνει στα σκουπίδια δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται στα Harrods, κάπως έτσι γίναμε και εμείς ρακοσυλλέκτες ελπίδας.

Όχι κ. Πρωθυπουργέ, δε κατάλαβα γιατί να μείνω Ελλάδα και δε κατάλαβα που μπορεί να βασιστεί ο φίλος μου που βρίσκεται στο εξωτερικό ώστε να πάρει την απόφαση να γυρίσει πίσω.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...