11 Ιουν 2011

Facebook: likejacking σε βίντεο [updated 13/06/2011]

Το facebook έχει γίνει ο ιδανικός τόπος για κάθε λογής απάτη. Ήρθε πάλι η ώρα που κάποιοι προσπαθούν να μας ξεγελάσουν εκμεταλλευόμενοι την περιέργειά μας. Το έχουμε δει ξανά στο παρελθόν στην ανάρτηση Facebook: Μια σελίδα απάτη δεν θα σε κάνει πλούσιο, πολλές μαζί ίσως, αυτή τη φορά η απάτη λειτουργεί διαφορετικά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του likejacking.


Tο likejacking δεν είναι κάτι καινούριο όπως θα διαβάσατε και στον σύνδεσμο παραπάνω, ο χρήστης πηγαίνει σε μια σελίδα και συναντά ένα βίντεο (ή ό,τι άλλο του τάζει ο φανταχτερός τίτλος), κάνει κλικ αλλά αντί για να παίξει το βίντεο κάνει like σε μια σελίδα χωρίς να το γνωρίζει, δημοσιεύοντας έτσι στο προφίλ του ένα σύνδεσμο προς τη σελίδα αυτή. Οι φίλοι του βλέπουν τον δημοσιευμένο σύνδεσμο με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο (δες παρακάτω), επισκέπτονται τη σελίδα και πέφτουν και αυτοί θύματα του likejacking και πάει λέγοντας.

Ποίες σελίδες είναι επικίνδυνες;

Η λίστα δεν θα είναι ποτέ πλήρης, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν πολλές τέτοιες σελίδες :(
  • Η ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΑ διαφήμιση προφυλακτικού που έχετε δει ΠΟΤΕ!!! LOOOOL Δ Ε Ν ΥΠΑΡΧΕΙ!!
  • ΔΕΙΤΕ την πιο ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ στιγμή ΠΑΤΕΡΑ που υπήρξε ΠΟΤΕ!!! ΕΛΕΟΟΟΟΟΟΟΣ!!!
  • ΕΛΕΟΣ! Αυτός ο πατέρας πρέπει να είναι ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ για να είπε κάτι τέτοιο στην κόρη του!
  • VIDEO: Το πιο ΜΑΛΛΙΑΡΟ κορίτσι στον ΚΟΣΜΟ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ
  • Maria Lapiedra: Η SEXY παρουσιάστρια που κάνει ΓΥΜΝΗ εκπομπή για να ανεβάσει τα νούμερα!!!!!!!
  • VIDEO: Κοπέλα έχει ΟΡΓΑΣΜΟ κάνοντας Roller Coaster!!!!! OMGGG!!!
  • Το ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ Video σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Internet! Θα μπορέσεις να ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΜΕΤΑ;
  • Το ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΤΑΤΟ Κ Α Υ Τ Ο SEXY ατύχημα της Κατερίνας Στικούδη!!!!!!!

Πώς;

Παρατηρώντας τον κώδικα βλέπουμε ότι σε όλες τις σελίδες υπάρχει πάνω από το βίντεο ένας αόρατος σύνδεσμος προς ένα like button, δηλαδή αντί του κουμπιού play κάνετε κλικ σε ένα κρυφό κουμπί like δημοσιεύοντας έτσι και την αντίστοιχη ιστορία στο προφίλ σας.

αόρατο Like button

Γιατί;

Μέχρι τώρα όλα αυτά γινόντουσαν για έσοδα από τις διαφημίσεις που υπάρχουν στην σελίδα. Για να χτυπήσουμε τους απατεώνες μπορούμε να κάνουμε αναφορά των διαφημίσεων στην Google συμπληρώνοντας τη φόρμα παραβίασης αρχής.

Ποίος κρύβεται πίσω από αυτό;

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις, όπως είδαμε και στην περίπτωση της ανάρτησης Facebook: Μια σελίδα απάτη δεν θα σε κάνει πλούσιο, πολλές μαζί ίσως είναι λίγα. Ο δημιουργός των προαναφερθέντων σελίδων έχει προσθέσει και ένα like button ακριβώς κάτω από το βίντεο που σκοπό έχει να αυξήσει τον αριθμό των φίλων που έχουν οι σελίδες του, αυτό μάλιστα είναι ένα σημαντικό κέρδος! Δεν γνωρίζω αν αυτό έγινε με τη θέληση των ιδιοκτητών των σελίδων ή απλά εμπιστεύθηκαν κάποιους που τους έταξαν γρήγορους φίλους, σκοπεύω να επικοινωνήσω μαζί τους και να μάθω περισσότερα. Οι σελίδες αυτές είναι:
update: Το Newsdiffero απάντησε, διαβάστε εδώ. Το Midas Hotels απλά διέγραψε την δημοσίευση από τον τοίχο της σελίδας τους...

Τους έχουν πάρει χαμπάρι και άλλοι και όπως είναι φυσικό δεν τους χαρίζουν! Αυτή είναι σίγουρα μια πολύ κακή μέθοδος να αυξήσεις τους φίλους μιας σελίδας αφού μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσει εναντίων σου.

κράξιμο στη facebook σελίδα του Newsdiffero

Tο facebook πρόσθεσε πρόσφατα την επιλογή "confirm" (επιβεβαίωση) μετά το κλικ του like button σε κάποιες ιστοσελίδες ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του likejacking. Αν έχετε επισκεφθεί κάποια ιστοσελίδα και παρατηρήσατε τέτοια συμπεριφορά τότε σβήστε αμέσως τη δημοσίευση από το προφίλ σας και ενημερώστε τους φίλους σας.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου