20 Σεπ 2011

Τα Genpets και άλλες ειδήσεις, google it πριν το κάνεις share

Φέτος το καλοκαίρι αναθερμάνθηκε στην Ελλάδα η ιστορία του 2005 με τα Genpets, την "καινούργια ανακάλυψη της βιο-μηχανικής"! Διάβασα από φίλους και ιστολόγια που έψαξαν την ιστορία πως "τα Genpets είναι απάτη". Τι είναι απάτη και τι είναι τέχνη; Πιστεύω πως η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται ότι στην περίπτωση της απάτης ο υποκινητής της προσπάθειας αναζητά κάποιο όφελος από το θύμα.

Είναι απάτη λοιπόν τα Genpets; Σίγουρα όχι. Δεν είναι hoax (όπως αυτό αναφέρεται στην wikipedia), η λογική που το λέω αυτό είναι ότι στο about ο καλλιτέχνης Adam Brandejs εξηγεί την αλήθεια και δίνει συνδέσμους για να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά τη δουλειά του και δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει για να τα παραγγείλει online - και άρα να εξαπατηθεί. Τα Genpets προβληματίζουν και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης που κατ'έμε είναι μια σαφής ένδειξη της επιτυχίας του συγκεκριμένου έργου τέχνης.

Τι είναι απάτη και τι είναι τέχνη; #genpets Tweet this!

Παρένθεση

Μια άλλη καλλιτεχνική δουλειά στο διαδίκτυο που εκτίμησα είναι ο Hey Panos, όταν το βίντεο βγήκε στο YouTube έγινε χαμός και σφαγή (το YouTube είναι ίσως το μόνο μέρος που τα σχόλια σε ένα βίντεο για ένα σκύλο που τρώει μπισκότα καταλήγουν σε συζήτηση για το Κυπριακό). Δυστυχώς, οι διαχειριστές "έκλεισαν" τα σχόλια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απολαύσουμε τις απόψεις των "θαυμαστών" του Hey Panos, δηλ ολόκληρο το έργο.

Η εποχή της πληροφορίας

Πρόσφατα είχαμε και το κρούσμα με τους κουραμπιέδες με κοκαΐνη σε κηδεία που μετά εξελίχθηκε σε γλέντι, ένα τρανταχτό ψέμα που με ένα τηλεφώνημα μπορούσε να αποδειχθεί. Τελικά το είδαμε ακόμα και στο πρωινό πρόγραμμα της ΝΕΤ και ξανά στην ΝΕΤ αργότερα (τους πληρώσαμε και γι'αυτό το ρεπορτάζ!) μεταξύ πολλών άλλων ψηφιακών και μη μέσων που εργάζονται δημοσιογράφοι, για να μην λέμε ότι οι χρήστες μόνο είναι ευκολόπιστοι.

Πολλοί θεωρούσαν, και ακόμα θεωρούν, το troktiko (και τα λοιπά του είδους αυτού "blog") τη βίβλο της ενημέρωσης απλά και μόνο επειδή δημοσίευε τα πάντα, ίσως τελικά δεν μας νοιάζει αν κάτι είναι αλήθεια αρκεί να ταιριάζει με την ατζέντα μας και να είναι αυτό που θέλουμε να ακούσουμε - σε ποιον δεν αρέσουν τα κουτσομπολιά, οι θεωρίες συνωμοσίας, ο εξευτελισμός και τα λάθη μεγάλων εταιριών και προσωπικοτήτων και άλλες απίστευτες ιστορίες που αξίζουν να λέγονται στις παρέες; Είναι ίσως στην φύση μας.

Πίσω στα Genpets. Το αναδημοσίευσαν οι φίλοι μας στο facebook, μας το έστειλαν email και το διαβάσαμε σαν είδηση σε κάμποσα blog (φρέσκο πράμα, του 2005) χωρίς να έχει κάνει κάποιος από αυτούς το αυτονόητο, google it! Είμαι σίγουρος πως ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών ακόμα πιστεύει πως τα Genpets είναι αληθινά. Ευθύνονται για αυτή την παραπληροφόρηση τα social media και η εύκολη διασπορά της πληροφορίας που επιτρέπουν ή εμείς που δεν διασταυρώνουμε την είδηση; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή, κάντε ένα google search για τα Genpets στα ελληνικά και θα δείτε πως το 90% των δημοσιεύσεων σε blogs και forums που αναφέρουν τα Genpets ως αληθινά έχουν διορθωθεί από τα σχόλια των αναγνωστών - μελών. Τέλος, ανάμεσα στα πρώτα αποτέλεσμα είναι το άρθρο της wikipedia που περιέχει όλες τις λεπτομέρειες.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου