3 Ιαν 2012

Χρονολόγιο Facebook (Timeline): Ρυθμίσεις απορρήτου 2012

Αυτή την ανάρτηση την είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου αλλά έπρεπε πρώτα να περιμένω να γίνει το νέο προφίλ του Facebook Timeline ή Χρονολόγιο, διαθέσιμο σε όλους μιας και υπήρχε μια νομική μάχη που καθυστερούσε το roll out. Οι νέες ρυθμίσεις προσωπικού απορρήτου του Facebook έχουν μπερδέψει τους χρήστες, η λογική έχει αλλάξει και τις πιο πολλές θα τις βρείτε πλέον στο μέρος όπου κάνετε edit αυτές τις πληροφορίες, δηλ στο μέρος του προφίλ σας που εμφανίζονται και όχι σε κάποια ξεχωριστή σελίδα, και αρκετές ρυθμίσεις απλά εξαφανίσθηκαν.

Κάθε χρήστης πρέπει να γνωρίζει καλά πως λειτουργούν οι δημοσιεύσεις στο Facebook και να κατανοεί τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό στην εφαρμογή. Για το τελευταίο θα πω ότι δεν εξαρτάται από εμάς, αν ένας φίλος μας έχει επιλέξει να δημοσιεύει δημόσια τότε τα σχόλιά μας στις αναρτήσεις του είναι δημόσια και εμφανίζονται στις αναζητήσεις στην π.χ. Google, το ίδιο συμβαίνει για όλες τις σελίδες και τις περισσότερες ομάδες. Το μόνο που ελέγχουμε απόλυτα είναι τα πράγματα που εμείς επιλέγουμε να δημοσιεύσουμε.

Δεν υπάρχουν ή άλλαξαν

Θα ξεκινήσω με τις ρυθμίσεις απορρήτου που δεν υπάρχουν πλέον ή έχουν αλλάξει ριζικά μιας και βλέπω ότι αυτό σας ανησυχεί περισσότερο από τις ερωτήσεις που μου κάνετε στον παλιό οδηγό που είχα γράψει.

Κλειστός τοίχος

Δεν υπάρχει πλέον τελείως κλειστό προφίλ, δηλ δεν μπορείτε να έχετε κρυφό τον τοίχο σας από όλους. Κάθε δημόσιο σχόλιο, δημόσιο like, δημόσια επιβεβαίωση συμμετοχής σε εκδήλωση και απάντηση σε ερώτηση μπορούν να τα δουν όλοι όσοι επισκέπτονται το Timeline σας. Τα καλά νέα είναι πως το νέο Timeline δεν προωθεί δυνατά αυτές τις δραστηριότητες και αν θέλετε μπορείτε να τις αποκρύψετε. Δείτε όλες σας τις πράξεις και δημοσιεύσεις στο Facebook χρονολογικά και αποφασίστε ξανά τις ρυθμίσεις για την κάθε μια ξεχωριστά.

στο facebook timeline μπορείς να προβάλλεις ή να αποκρύψεις όποιες πληροφορίες θέλεις εύκολα

Επιλογή σχολιασμού σε δημοσιεύσεις μας

Στις αλλαγές εξαφανίσθηκε και η επιλογή μη σχολιασμού σε δικές μας δημοσιεύσεις. Παλαιότερα μπορούσαμε να δηλώσουμε πως δεν επιθυμούμε οι φίλοι μας ή κάποιοι από αυτούς να σχολιάζουν τις δημοσιεύσεις μας, πλέον αυτό δεν γίνεται. Όποιος φίλος μπορεί να δει την δημοσίευση μπορεί και να την σχολιάσει.

Check in

Άλλαξαν λίγο και οι ρυθμίσεις για την κοινοποίηση παρουσίας μέσω κινητών τηλεφώνων μιας και ο παλιός τρόπος δεν υποστηρίζεται, πλέον οι κοινοποιήσεις λειτουργούν με άλλη μορφή (tags) και όλα εξαρτώνται από τις ρυθμίσεις που κάνετε στην κάθε κοινοποίηση παρουσίας. Αν οι φίλοι σας επισκεφθούν μια Facebook σελίδα τοπικής επιχείρησης (local place) που έχετε κάνει tag σε μια δημοσίευσή σας και εφόσον έχετε επιτρέψει στον συγκεκριμένο φίλο σας να δει αυτή την δημοσίευση τότε θα μπορεί να την δει και στην εν λόγω σελίδα μαζί με την δραστηριότητα των υπόλοιπων φίλων του - αν υπάρχει - στην καρτέλα "Δραστηριότητα φίλων". Προσοχή χρειάζεται και στις απλές δημοσιεύσεις μιας και η τοποθεσία υπάρχει από default (εικόνα κάτω) και πρέπει χειροκίνητα να την αφαιρέσετε.

προσοχή στις δημοσιεύσεις, πολλές φορές η περιοχή μας είναι εμφανείς

Tags σε δημοσιεύσεις

Άλλη μια σημαντική αλλαγή υπάρχει στην προσθήκη ετικέτας σε φωτογραφίες και video αλλά και στις αναρτήσεις (κάνοντας χρήση του @). Δεν έχουμε πλέον τον πλήρη έλεγχο των δημοσιεύσεων με ετικέτα, το ποιοι θα δουν π.χ. αυτή την φωτογραφία εξαρτάται και από τις ρυθμίσεις του φίλου μου που έκανα tag. Με απλά λόγια, αν εγώ δημοσιεύσω μια φωτογραφία στους φίλους μου (επιλογή "μόνο φίλοι") και ο φίλος που κάνω tag επιτρέπει να βλέπουν τα tag που εμφανίζεται όλοι οι φίλοι του τότε όλοι οι φίλοι του μπορούν να δουν την φωτογραφία μου. Το θετικό είναι πως τώρα υπάρχει επιλογή να μείνει κρυφή μια δημοσίευση με ετικέτα μέχρι να την εγκρίνω.

Διαγραφή από μια εκδήλωση

Μια ευχάριστη αλλαγή και στις εκδηλώσεις, δεν χρειάζεται πλέον να διαγράφετε το προφίλ σας από τις εκδηλώσεις που δεν θέλετε να παρευρεθείτε όπως παλιά, αν δηλώσετε πως δεν επιθυμείτε να παρευρεθείτε τότε το όνομά σας δεν εμφανίζεται κάπου δημόσια.

Οι ρυθμίσεις απορρήτου του Timeline

Στο Facebook επιλέγουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου κάθε φορά που δημοσιεύουμε, αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό αλλά τώρα είναι αρκετά εμφανές. Υπάρχει μια default ρύθμιση που αν θέλουμε αλλάζουμε πριν ή μετά (νέο!) που θα κάνουμε μια δημοσίευση.

Προετοιμασία για τις ρυθμίσεις

Πριν αρχίσετε τις ρυθμίσεις είναι καλό να καταχωρήσετε τους φίλους σας σε λίστες, π.χ. "οικογένεια", "καλοί φίλοι", "άγνωστοι", "συνεργάτες" κτλ. Για να το κάνετε ακολουθήστε τα βήματα:

  1. Επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.facebook.com/bookmarks/lists/
  2. Κλικ στην επιλογή "+ Δημιουργήστε λίστα"
  3. Δώστε ένα όνομα στη λίστα και επιλέξτε φίλους
Κάποιες από τις ρυθμίσεις απορρήτου έχουν τις επιλογές:
  1. Όλοι: Όλοι οι χρήστες του facebook
  2. Φίλοι φίλων: Με αυτή την επιλογή αφήνουμε αρκετά ανοικτό το προφίλ μας αλλά σε κάπως περιορισμένο κύκλο χρηστών
  3. Μόνο φίλοι: Τα άτομα που έχουμε επιλέξει να συνδεθούμε στο κοινωνικό δίκτυο.
  4. Προσαρμογή (αναλόγως)

Κάνοντας την επιλογή "Προσαρμογή" και επιλέγοντας το "Συγκεκριμένα άτομα" μπορείτε να επιλέξετε τόσο μεμονωμένους φίλους όσο και λίστες φίλων, μπορείτε δηλαδή να αποκρύψετε ή να εμφανίσετε πληροφορίες σε μερικούς φίλους ή σε κάποιες μόνο λίστες φίλων.

Διαβάστε άλλη μια ενδιαφέρουσα χρήση για τις λίστες στην Συνομιλία (chat). Tip για τις λίστες: Αν προσθέσετε κάποιο φίλο στην λίστα "Στενοί φίλοι" τότε θα λαμβάνετε μια ειδοποίηση κάθε φορά που αυτός δημοσιεύει κάτι, αν τον προσθέσετε στην λίστα "Περιορισμένοι" τότε ο συγκεκριμένος φίλος θα βλέπει πολύ λιγότερες δικές σας δημοσιεύσεις. Τέλος, η λίστα "Γνωστοί" σας προβάλλει μόνο τις σημαντικότερες δημοσιεύσεις των φίλων που έχετε προσθέσει σε αυτή.

Βασικές ρυθμίσεις

Πρόσβαση στις ρυθμίσεις αποκτάτε από τον σύνδεσμο που βρίσκεται στο βελάκι στην πάνω δεξιά γωνία και αφού επιλέξετε από το μενού που θα εμφανισθεί το "Ρυθμίσεις απορρήτου" ή απευθείας από το https://www.facebook.com/settings/?tab=privacy.

Έλεγχος του προεπιλεγμένου απορρήτου

Από εδώ επιλέγετε ποια θα είναι η standard default επιλογή κοινού δημοσίευσης, η ίδια ρύθμιση θα ισχύει και για όλες τις εφαρμογές που δεν σας επιτρέπουν να επιλέξτε ρύθμιση την ώρα της δημοσίευσης (πολύ λίγες έως ελάχιστες πλέον αυτές οι εφαρμογές).

Πώς μπορείτε να συνδεθείτε

  1. Ποιος μπορεί να αναζητά το Χρονολόγιό σας με βάση το όνομά σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας; - Αφορά την αναζήτηση βάσει ονόματος ή email μέσα στο Facebook.
  2. Ποιοι μπορούν να σας στέλνουν αιτήματα φιλίας; - Θα μπορούν να σας προσθέσουν ως φίλο όλοι οι χρήστες του Facebook ή μόνο αυτοί που έχετε κοινούς φίλους; Μην ξεχνάτε πως τώρα υπάρχει και το Facebook subscribe όπου μπορείτε να συνδεθείτε εύκολα με χρήστες που δεν γνωρίζετε προσωπικά.
  3. Ποιοι μπορούν να σας στέλνουν μηνύματα στο Facebook; - Διαβάστε αυτό πριν επιτρέψετε σε όλους να σας στέλνουν αν και το πιο πιθανόν είναι πως τα μηνύματα από αγνώστους θα καταλήξουν στον φάκελο "άλλα" χωρίς να λάβετε ποτέ ειδοποίηση για αυτό, εφόσον επιτρέπετε σε όλους να σας στέλνουν μηνύματα να ελέγχετε συχνά εκείνο τον φάκελο για τυχόν σημαντικά μηνύματα που δεν είδατε.
  4. Ποιος μπορεί να δημοσιεύει στο Χρονολόγιό σας; - Επιλέξτε αν θα μπορούν οι φίλοι σας να γράφουν στο τοίχο σας (Timeline). Αν το απενεργοποιήσετε τότε θα γλυτώσετε και από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φίλοι σας και δημοσιεύουν αυτόματα στο προφίλ σας (θα γλυτώσετε και από τις δημοσιεύσεις που κάνουν οι ιοί του facebook).
  5. Ποιοι μπορούν να βλέπουν δημοσιεύσεις των άλλων στο Χρονολόγιό σας; - Όταν κάποιος φίλος δημοσιεύσει στο Timeline σας ποιοι θα μπορούν να δουν αυτή την δημοσίευση, δεν συζητάμε εδώ φυσικά για σχόλια που κάνει σε δική σας δημοσίευση αλλά δημοσιεύσεις που κάνει ο φίλος στον τοίχο σας, π.χ. σας αφιερώνει ένα τραγούδι.

Πώς λειτουργούν οι ετικέτες

  1. Αναθεώρηση Χρονολογίου - Αν είναι ενεργοποιημένη σας επιτρέπει να ελέγχετε τις δημοσιεύσεις που σας έχουν προσθέσει με ετικέτα και να επιλέγετε αν θέλετε να εμφανισθεί ή όχι στο Timeline σας.
  2. Αναθεώρηση ετικετών - Το ίδιο με πάνω αλλά για φωτογραφίες. Όταν εγκρίνετε μια ετικέτα, τότε η δημοσίευση θα είναι ορατή τόσο σε όποιον εμφανίζεται στην ετικέτα, όσο και στους φίλους του.
  3. Μέγιστη ορατότητα Χρονολογίου - Αφού εμφανισθούν οι δημοσιεύσεις που συμπεριλαμβάνεστε με ετικέτα στο προφίλ σας ποιοι θα μπορούν να τις δουν;
  4. Προτεινόμενες ετικέτες - Βασίζεται στην τεχνολογία face recognition (αναγνώρισης προσώπου) έχοντας συλλέξει στοιχεία από το προφίλ μας και τις προηγούμενες ετικέτες μπορεί να αναγνωρίσει αν βρισκόμαστε σε μια φωτογραφία ή να μας ρωτήσει αν κάποιος από τους εμφανιζόμενους σε αυτή είναι ο "ταδε" φίλος μας συλλέγοντας έτσι περισσότερα στοιχεία. Αν το απενεργοποιήσετε θα διαγραφούν οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν για εσάς.
  5. Οι φίλοι σας μπορούν να κοινοποιούν την παρουσία σας με την παλιά εφαρμογή "Τοποθεσίες μέσω κινητού" - Αφορά την παλιά εφαρμογή, πλέον όλοι μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια κοινοποίηση (με την νέα μορφή του tag). Αν έχετε ενεργοποιήσει τις παραπάνω ρυθμίσεις αναθεώρησης τότε μπορείτε να αφαιρέσετε το tag.

Εφαρμογές και ιστότοποι

  1. Εφαρμογές που χρησιμοποιείτε - Διαγράψτε μια μια τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε από το "Αφαίρεση ανεπιθύμητες ή ενοχλητικές εφαρμογές" ή όλες μαζί από το "Απενεργοποιήστε όλες τις εφαρμογές". Μπορείτε να δείτε ποίες πληροφορίες σας χρησιμοποίησαν οι εφαρμογές και πότε και να ανακαλέσετε άδειες που δεν είναι υποχρεωτικές. Από τις ρυθμίσεις (επεξεργασία ρυθμίσεων) και την επιλογή "Απόρρητο δραστηριότητας εφαρμογών" μπορείτε να επιλέξετε σε ποιους θα φαίνονται οι δημοσιεύσεις των εφαρμογών, αν π.χ. παίζεται φανατικά farmville αλλά σας κοροϊδεύουν ή απλά δεν θέλετε αυτό να φαίνεται στο προφίλ σας τότε φτιάξτε μια λίστα με όλους τους φίλους σας που παίζουν και επιλέξτε να δημοσιεύονται οι πράξεις σας στην εφαρμογή μόνο σε αυτή την λίστα (εικόνα κάτω).
  2. μπορούμε να ανακαλέσουμε άδειες που δώσαμε με μια εφαρμογή και να περιορίσουμε το κοινό που βλέπει τις δημοσιεύσεις της
  3. Πώς μεταφέρουν οι άλλοι τις πληροφορίες σας στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν - Κάποιες από τις εφαρμογές αντλούν πληροφορίες για τους φίλους του χρήστη ώστε να κάνουν τα παιχνίδια πιο ενδιαφέροντα π.χ. ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου επιτρέπει στο χρήστη να διαλέξει φίλους του ως παίκτες της ομάδας.
  4. Άμεση προσαρμογή - Εξωτερικές του facebook ιστοσελίδες αντλούν στοιχεία από το facebook για να προσφέρουν μια πλούσια εμπειρία στο χρήστη που τις επισκέπτεται, π.χ. όταν μπείτε στο Yelp και κάποιος φίλος σας το χρησιμοποιεί ήδη θα το μάθετε. Τα στοιχεία σας δεν αποθηκεύονται στην εξωτερική ιστοσελίδα, όλα γίνονται μέσω Facebook, δεν φεύγουν από εκεί ποτέ.
  5. Δημόσια αναζήτηση - Αφορά την αναζήτηση βάσει ονόματος σε εξωτερικές μηχανές αναζήτησης π.χ. Google.

Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις

Με αυτή την ρύθμιση μπορείτε να περιορίσετε μαζικά όλες τις δημοσιεύσεις σας στο Facebook ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες μόνο σε φίλους.

Όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις

Πλέον είναι αρκετά εύκολο να βρείτε όλες τις ρυθμίσεις για τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο προφίλ σας και να επιλέξτε την επιθυμητή ρύθμιση.

Αν π.χ. θέλετε να αλλάξετε την ρύθμιση για κάποιες φωτογραφίες τότε επισκεφθείτε τα άλμπουμ φωτογραφιών στο Facebook και επιλέξτε την ρύθμιση ακριβώς κάτω από κάθε άλμπουμ ή για κάθε μια φωτογραφία χωριστά από την επιλογή "Κοινοποιήθηκε σε:" κάτω από κάθε μια φωτογραφία.

Αν π.χ. θέλετε να αλλάξετε την ρύθμιση για τις πληροφορίες τόπου διαμονής σας τότε επισκφθείτε την σελίδα όπου εμφανίζονται και κάντε κλικ στο επεξεργασία και μετά κάντε την επιλογή σας.

Το ίδιο ισχύει για τα like και τα αγαπημένα σας, για την λίστα με τους φίλους σας κτλ πηγαίνετε στην σελίδα που εμφανίζονται οι πληροφορίες, βρείτε το "Επεξεργασία" και κάντε τις επιλογές σας. Πάντα μετά τις ρυθμίσεις ελέγχουμε το προφίλ μας για να δούμε ότι όλα είναι έτσι όπως τα επιθυμούμε:

  1. Από το προφίλ μας κάνουμε κλικ στο γρανάζι δίπλα από την επιλογή "Αρχείο δραστηριοτήτων"
  2. Από το μενού επιλέγουμε το "Προβολή ως..."
  3. Από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πως βλέπουν το προφίλ μας όλοι ή κάποιος συγκεκριμένος φίλος

Για οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου αφήστε σχόλιο.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 σχόλιο:

  1. Έχω μια απορία σχετικά με τις φωτογραφίες. Δεν θέλω οι φίλοι μου να μπορούν να κοινοποιούν δικές μου φωτογραφιες.θέλω δηλαδή να μάθω τι πρέπει να κάνω ώστε να μην τους επιτρέπεται να τις δημοσιεύουν ( το facebook δίπλα από κάθε φωτογραφία γράφει "κοινοποίηση" και επιτρέπει μέχρι και σε άγνωστους να την δημοσιεύουν) αλλα να τις βλέπουν κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή