12 Ιαν 2012

Κοινωνικά δίκτυα, προκαλούν αλλά και αποτρέπουν διαρρήξεις

Οι social media εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που βασίζονται στην τοποθεσία του χρήστη έχουν αρχίσει να ωριμάζουν, και τα όποια θετικά τους στοιχεία έχουν γίνει πλέον αντιληπτά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι location based services (LBSs) συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 10 τύπους εφαρμογών που θα ξεχωρίσουν το 2012 σύμφωνα με τον Gartner, ενώ οι χρήστες τους αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δισεκατομμύρια! Επίσης, είναι πλέον αντιληπτό πως το να μοιράζεσαι την ακριβή τοποθεσία σου ανά πάσα ώρα και στιγμή αποτελεί κίνδυνο μιας και το δίκτυο στο οποίο συμμετέχεις δεν αποτελείται αποκλειστικά από αληθινούς φίλους σου και μπορεί ένας κακόβουλος χρήστης να σου π.χ. ληστέψει το σπίτι όσο λείπεις ή να σου επιτεθεί σε κάποιο απόμερο σημείο.

Η πιο γνωστή location based εφαρμογή είναι το Foursquare, ή ήταν το Foursquare μιας και το Facebook έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις που θα του επιτρέψουν να επιβλήθεί και σε αυτό το χώρο. Εξετάζοντας το Foursquare (το Gowalla μας αποχαιρετά και οι ιδρυτές πάνε στο Facebook) βλέπουμε πως το πρώτο πράγμα που σου ζητά η εφαρμογή είναι να συνδέσεις τα κοινωνικά σου δίκτυα, Facebook και Twitter, ώστε να βρεις φίλους αλλά και να κοινοποιεί τις πράξεις σου, κυρίως check in, αυτόματα στις δύο γνωστές εφαρμογές.

Οι φίλοι μου

Στην αρχή συνέδεσα το Twitter μιας και οι δύο υπηρεσίες συνεργάζονται στενά. Οι "φίλοι" που βρήκα στην εφαρμογή ήταν κυρίως χρήστες που αποφάσισα να ακολουθήσω στο Twitter αλλά δεν γνωρίζω προσωπικά, απλά μου αρέσει η δουλειά τους ή βρίσκω ενδιαφέροντα αυτά που μοιράζονται. Μετά συνέδεσα το Facebook αλλά ελάχιστοι φίλοι μου χρησιμοποιούσαν το Foursquare. Έτσι κατέληξα να μοιράζομαι που είμαι και τι κάνω με ανθρώπους που δεν γνωρίζω καθόλου με αμφίβολα για εμένα οφέλη μιας και ελάχιστες επιχειρήσεις στο Ηράκλειο ανταμείβουν την δραστηριότητα των χρηστών.

check in στο Facebook και στο Foursquare για να κερδίσεις προσφορές και εκπτώσεις

Οποιοσδήποτε από αυτούς που μου κάνουν αιτήσεις φιλίας στο Foursquare ή στο Facebook μπορεί να είναι κλέφτης και μια εν δυνάμει απειλή για μένα, την οικογένειά μου και την περιουσία μου. Όσο εγώ λείπω από το σπίτι και κάνω χαρούμενος check ins και μοιράζομαι αυτές τις πληροφορίες στις social media εφαρμογές που συμμετέχω, μια ληστεία μπορεί να διαδραματίζεται στο σπίτι μου ή κάποιος κλέφτης να με παραμονεύει στον δρόμο. Προσωπικά δεν σκέφτομαι έτσι, αλλιώς θα είχα κλείσει τους λογαριασμούς μου στις εφαρμογές.

Οι ληστές και η λύση

Οι LBSs δεν είναι ακόμα το #1 εργαλείο στις προτιμήσεις ενός διαρρήκτη, ο σωρός από τα διαφημιστικά φυλλάδια στην πόρτα σου, τα κλειστά φώτα για πολλές νύχτες, το ακίνητο αυτοκίνητο και πολλά άλλα μαρτυρούν την πολυήμερη απουσία σου. Για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω ζητάμε από φίλους να κάνουν τσάρκες από το σπίτι (ή το γραφείο) και να "πειράζουν" τα ενοχοποιητικά στοιχεία ώστε να μην είναι εμφανές ότι απουσιάζουμε.

Και στο Διαδίκτυο μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να μπερδεύουμε τους - και καλά - high tech κλέφτες :) Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση και τον προγραμματισμό δημοσιεύσεων π.χ. το Hootsuite ή το Bufferapp. Πριν την κάνουμε για τις Μπαχάμες θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μερικές δημοσιεύσεις στο Facebook και στο Twitter σχολιάζοντας μια τηλεοπτική σειρά, περιγράφοντας πράξεις μας μέσα στο σπίτι, ακόμα και check ins σε καταστήματα της πόλης μας, θα είναι σαν να μην φύγαμε ποτέ! To check in της εικόνας κάτω έχει γίνει από το Hootsuite με προγραμματισμό δημοσίευσης.

check in Foursquare μέσω της εφαρμογής Hootsuite

Αυτό που προτείνω στους χρήστες είναι σύνεση και λογική. Ναι, εκμεταλλευτείτε τα θετικά στοιχεία των εφαρμογών αλλά μην πέσετε στην παγίδα των αριθμών. Οι μεγάλοι αριθμοί χρηστών (άνθρωποι που δεν γνωρίζεις) και τα αμέτρητα check ins πάντα και παντού (ρίξτε και ματιά στο Please Rob Me) εξυπηρετούν μόνο τους ιδιοκτήτες των εφαρμογών και των καταστημάτων, για εσάς μετά από λίγο θα είναι μόνο θόρυβος και ίσως ένας σημαντικός λόγος να φύγετε από την εφαρμογή γιατί θα έχετε πλέον κουραστεί. Τέλος, ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου που έχουν οι εφαρμογές αυτές όταν δημοσιεύουν στο Facebook, μπορεί να είναι "Δημόσια".

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου